Alaska Explorer Cruise

08 September 2018, Cruisen met een “C”

Rond 5 uur is het gedaan met slapen, we gaan vooruit. Het verhaaltje van gisteren maken we weer af op dit nachtelijke tijdstip. We doen een rondje wereldnieuws en hebben contact met het thuisfront. We zijn toch wat nerveus voor het Ter Zee gebeuren van onze Te Land, Ter Zee en in de Lucht trip. Hopelijk gaat dit Ter Zee ons beter af dan het in de Lucht gedeelte.

De koffers zijn voor het ontbijt al gereed, dus kunnen we relax aan de wafels. na het uitchecken gaan we op zoek naar een benzinepomp om de benzinepijl weer op de F van Full te krijgen voor we hem inleveren. Daarna zijn de 9 minuten van de navigatie app om bij Alamo in Downtown te geraken alleen weggelegd voor de Seattle-nezen, ik mis wat vage afslagen en zo doen we op de valreep nog een soort sightseeing in en rondom Seattle. Zo zien we toch nog het Baseball stadion Safeco Field van de Mariners en het American Football stadion CenteryLink Field van de Sea Hawkes van heel dichtbij, gaaf.

Gelukkig vinden we dan toch ons inleverpunt van de Downtown Alamo locatie en worden we met de Shuttle naar pier 91 van de Holland-America Line gebracht. En dan gaat het Cruisen met een “C” beginnen, we zijn benieuwd. Het inchecken verloopt vlotjes, en we zijn in no time op de Eurodam.

We checken als eerste onze 2 hutten op de 7e verdieping die met een tussendeur verbonden zijn, geweldig. Lekker ruim, mooie badkamer en genoeg opbergruimte voor de koffers, happy. Omdat de koffers er nog niet zijn gaan we de Eurodam even verkennen. Uiteraard belanden we bij Lido Market voor onze eerste lunch en dat smaakt goed. Aan het weglopen zonder te betalen moeten we weer even wennen, maar dat gaat vast snel…..

Na het bijwonen van de “hoe en wat” meeting is het alweer Safety Drill tijd en worden we als ware Mariniers geïnstrueerd hoe te handelen bij calamiteiten, check. Dan meteen door naar het achterdek voor de Sailaway show, dit keer zonder een spelend bandje, maar het uitzicht op de skyline van Seattle vergoed veel, ge-wel-dig!

Het avondmaal doen we op deze eerste Cruise dag bij het buffet, hebben we zin in. We bezoeken daarna een preview show van wat we kunnen verwachten op deze Alaska Cruise en sluiten de avond af met een Live optreden van de BB Kings Allstars band uit Nashville Tennessee, dus toch en soort van Rock & Roll All Night and Party Everyday……

09 September 2018, Dagje zee

De eerste nacht op de Eurodam is onrustig. Het is heeel erg slecht weer en bowling hekjes om ons bed was geen overbodige luxe geweest. Het is een soort turbulentie op Zee, we horen nog net geen “van voor naar achter, van links naar rechts” liedje van de bemanning, en om 5 uur zijn we hierdoor weer klaar wakker!

Gelukkig is het voordeel dat we door het schommelen van de Eurodam wel weer snel in slaap vallen tot half 9, heerlijk. Om half 10 is het weer ons beter gezind en hebben we een zonnetje met en graadje of 17 aan boord.

Na het ontbijtje gaan we richting het Explorations Café waar we allerlei informatie over Juneau te horen krijgen, morgen zijn we dan ook echt in Alaska. We blijven hier nog even hangen in heerlijke stoelen met een cappuccinootje en een schitterend zeezicht!

Na de Lunch gaan we naar ons volgende praatje die we bij wonen en gaat over het Wild Life in Alaska, wederom zijn we weer wijzer geworden over The Last Frontier. Bij het verlaten staan er dikke rijen mensen bij het casino waarbij blijkt dat het Bingo tijd is en we zijn er toch…..

Na deze enerverende ervaring pakken we toch nog even een rust momentje in de hut voordat we gaan eten. 20.00 uur is er een muziek voorstelling Of the Charts en die willen we zien. De Kapitein opent de show en vertelt dat hij een langere route heeft genomen i.v.m. de rond draaiende depressie waar we dus nog een beetje last van hebben gehad die eerste nacht, goeie keus. En dan begint de show met ouwe hits van Joan Jet tot Chicago en van the Beatles tot Rod Stewart die heel leuk in elkaar zit.

De avond sluiten we weer af in de BB Kings Blues Club, dus toch weer een beetje Rock & Roll All Night and Party Everyday……

10 September, Alaska it is…

We verdienen vannacht een uurtje terug en zo kan het gebeuren dat we om 6.50 uur Wild Life aan het spotten zijn op het deck van de Eurodam in Stephens Passage Alaska, erg cool. Het is werkelijk schitterend weer, en een prachtige omgeving en we zien inderdaad af en toe een staart zwaaien en vooral weer snel verdwijnen in zee.

We wandelen de rest van de ochtend wat over het deck, ontbijten in Lido Market, zonnen wat op het deck, nemen een cappuccinootje in het Explorations Café en genieten vooral van het uitzicht. Overal waar we kijken zien we bergen met en zonder sneeuw of ijs, het water wordt steeds blauwe/ groener we komen steeds dichter bij Juneau onze eerste echte aanlegplaats deze Cruise en maken we ons op voor “The Best of Juneau”.

De omgeving is waanzinnig, echt het einde van de wereld lijkt het wel. We lopen de pier op en dan zijn we eindelijk aan land, dus Alaska it is, gaaf. We verkennen even de omgeving, maken een Welcome to Juneau foto en melden ons voor de excursie die om half 2 staat te gebeuren.

We rijden in 25 minuutjes naar de Mendenhall Glacier waar we 1,5 uur hebben om dit te bewonderen. Hier doen we ook onze eerste hike van 2 Mile naar de Nugget Creek Falls, wauw dit zijn 2 mooie highlights in 1 bezoek.

Terug in de bus is het weer zo’n 25 minuten richting Auke Bay, hier gaan we met een Catamaran op zoek naar eten en Wild Life. Gelukkig weet de kapitein de weg want we vliegen over het water rond allerlei eilanden en komen aan bij Orca Point Lodge. En als je Alaska zegt hoort daar natuurlijk zalm bij, dus we laten de kip uit Georgia aan ons voorbij gaan. De zalm is echt zo vers en speciaal bereidt, heerlijk!

Na dit bucketlist gebeuren is het tijd voor Whale Watching, niet te verwarren met Whale Washing zoals onze bus chauffeur aangaf want dan ben je wel even bezig met je sponsje. Het gas gaat er weer op en er weer ook weer af als we spuitend water zien, dat betekend Humpback Whales.

De Humpback Whales zijn vooral te zien met de bekende bulten boven water en zijn we gelukkig getuige van 3x een mooie Whale tailing. Het fotograferen is echt een kunst op zich, want waar komen ze boven. Het was erg gaaf om met dit fantastische mooie weer in deze omgeving van Juneau te varen, met als bonus de foto’s van de staarten.

We rijden weer in 25 minuutjes terug naar de haven van Juneau en lopen we nog even door de Mainstreet, die al redelijk verlaten is. Binnen een uurtje vertrekt onze boot, dus gaan we snel aan boord. Eenmaal in de hut is het echt gedaan en vertrekken wij volgens mij zelfs nog sneller naar dromenland dan de boot uit de haven van Juneau……

11 September 2018, Tropisch Alaska

Vannacht is de Eurodam naar Glacier Bay gevaren, waar we de rest van de dag gaan “Cruisen”. Rond half 9 horen we via de intercom dat er beren worden gespot, helaas die missen we want we staan te douchen.

Als we een half uurtje later naar een ontbijtje opzoek gaan horen we weer het Beren alarm. En inderdaad er staan 2 Bruine Beren langs de rand van het water. Ze lopen op een strandje en 1 duikt er zelfs in het water, dit is zo gaaf.

Als de beren weer de bomen grens bereiken en we eens goed om ons heen kijken lijkt het alsof we in een aflevering van National Geographic zijn beland, welkom in Glacier Bay! We lopen over het hele schip van links naar rechts, van boven naar beneden en van achter naar voren om de omgeving te bekijken van allerlei verschillende hoeken en gaten en we blijven nog fit ook. Zelfs op de boot maakt de stappenteller overuren.

Om 11 uur zijn we dan beland bij de eerste en mooiste, Margerie Glacier. We dobberen hier 360 graden en hebben een uurtje deze Glacier helemaal voor ons alleen, zodat iedereen rustig dit fenomeen kan absorberen. De foto- en videocamera’s draaien hier aan boord op volle toeren, wat is dit ongelofelijk mooi.

Dan cruisen we naar de volgende gletcher waar we rond 2 uur zullen zijn. Het is de John Hopkins Glacier. En wederom is deze waanzinnig mooi, en zijn we weer genoeg in beweging in dit dobber uurtje om alles te bekijken, super!

Dan varen we naar een Wild Life gebied en gaan we heerlijk op het achterdek zitten om van dit Tropische Alaska met volle teugen te genieten.

Het is al 3 dagen erg mooi weer en vandaag zelfs strak blauw en een graadje of 22, wat een uniek gebeuren is in deze omgeving voor dit tijdstip van het jaar als we de Park Rangers aan boord moeten geloven, en dat doen we graag.

Helaas blijft het Wild Life spotten beperkt tot vogels, zeeotters en een groep zeeleeuwen maar niet getreurd dat maakt de omgeving meer dan goed, dit blijft voorlopig wel op ons netvlies staan, wauw.

De avond brengen we door in het Main Stage Theater waar een unieke film over Alaska wordt vertoond. Special gemaakt door de BBC voor de Holland America Line en wordt vanavond Live begeleid door een heel orkest op het podium, oftewel 2 violen, een trommel en een fluit en wat gitaren natuurlijk…..erg gaaf.

De avond sluiten we door een laatste drankje bij de BB Kings Blues Club, en weer een beetje Rock & Roll All Night and Party Everyday…..

12 September 2018, Sitka

Het is weer een vroegertje vandaag, om 07.15 uur zitten we aan het ontbijt in de haven van Sitka. We gaan weer op excursie, en wel naar de plaatselijke opvang voor Beren, Vogels en Vissen.

Eerst wordt er uiteraard even contact met het thuisfront gezocht via de MiFi, doen we een rondje internet terwijl we op onze tourbus staan te wachten, ook dat is effe lekker.

We beginnen bij de vogelopvang, niet voor de mussen die van het dak zijn gevallen, maar hier word vooral de Bald Eagle opgelapt. De gewonde exemplaren worden hier begeleidt totdat ze weer in staat zijn om alleen te kunnen overleven in de wildernis. Er zijn er vandaag 22 binnen die alweer bijna worden ontslagen uit dit Alaska Raptor Center in Sitka. Het is erg gaaf om te zien en zo hebben we tevens een steentje bijgedragen aan het voortbestaan van dit symbool van Amerika!

De volgende stop is bij de Beren, niet in Zoetermeer maar bij een opvangcentrum voor echte Beren, the Fortress of the Bear. Hier worden de beren gewoon vertroeteld, deze zijn niet meer in staat om de wildernis in te gaan. Ook hier is het voortbestaan afhankelijk van bezoekers, donateurs en gulle gevers. We zien 2 hele kleine bruine beren die vooral met elkaar bezig zijn, geweldig. De 3 grote bruine beren lopen wat rond en gaan midden in het water liggen om ons te observeren, dat kan ook. Maar de 3 Blackbears, 2 zusjes en een mannetje hebben het erg naar hun zin en spelen, vechten en klimmen en klauteren in de bomen, ongelofelijk gaaf om te zien.

Als laatste zijn de vissen aan de beurt, en bezoeken we nog een kwekerij waar het leven begint en eindigt van de mighty Alaska zalm. Mooi en zielig tegelijk, maar ook weer heel gaaf om te zien. Miljoenen zalmen zijn hier uitgezet en komen ook gewoon weer terug, heel apart.

Dan worden we los gelaten in Downtown Sitka. We wandelen door de Mainstreet waar de enige 2 stoplichten van Sitka staan, erg groot is het dus niet. Alweer geheel afgesloten van de rest van de wereld wat betreft het wegverkeer, en is het daarom ook hier weer alsof de tijd heeft stil gestaan.

Bij terug komst op de Eurodam nemen we een rust momentje in de hut voordat we dit keer sjiek gaan eten. We reserveren een tafeltje voor 4 in de Dining Room en hebben inderdaad heerlijk sjeik gegeten, dus vooral niet te veel, ook wel eens verstandig!

We doen een gokje in het casino, spelen even leuk roulette en de éénarmige bandieten heten niet voor niks zo, dus gaan we potje los richting de Mainstage.

Hier sluiten we dit keer af bij een goochel voorstelling van Joseph Réohm.

Deze Amerikaanse Wizard Wars winnaar maakt er een mooie show van en is een waardige afsluiter van weer een top dag in Alaska.

13 September 2018, Ketchikan

We worden wakker als onze Cruise Director Ross aankondigt door de intercom dat we zijn aangemeerd in Ketchikan. Aardig van die gast, maar 07.00 uur s’morgens is wel wat aan de vroege kant. De reden is dat we hier maar tot 13.00 uur zijn dus hup hup naar Ketchikan.

Wij doen rustig aan, hebben geen afspraken staan met Ketchikan-nezen want we gaan zelf dit stadje verkennen. Het is ook niet echt groot, maar een Downtown Mainstreet is er altijd wel te vinden. Zoek je een bontjas, een opgezette beer of een handgemaakte Totempaal, Ketchikan is de Place to Be en ze doen aan bezorgen. Wij houden het bij een sleutelhanger en een ijskastmagneet die gewoon in de koffers mee kunnen. Wij vinden vooral Creek Street leuk, een promenade met kleurrijke winkeltjes boven de Ketchikan Creek die vol met Zalm zit.

Inmiddels liggen er hier nu 4 Cruiseschepen en het is druk, heel druk. Om 12 uur hebben we het gezien en gaan we weer terug om heerlijk rustig op het achterdek in het zonnetje zitten. De watervliegtuigjes maken hier overuren en is een geweldig gezicht om ze te zien opstijgen en landen naast de schepen. We bestellen ondertussen 2 Pizza’s en de MiFi is ons tussen station die zorgt voor het contact met het thuisfront en de rest van de wereld. Om 13.00 uur precies gaat de scheepstoeter en is het gedaan met het schitterende Alaska, wij hebben ervan genoten.

In de middag pakken we een filmpje over het eerste levensjaar van een Bruine beer met haar 2 cubs in Alaska, waanzinnig mooi gefilmd door uiteraard de BBC. Het inkakmomentje doen we op de kamer waar we ons weer opmaken om weer sjeik te gaan eten, het beviel ons gisteren wel dat dieet menu!

De avond is weer voor het lozen van wat geld in het Casino en een Muziek voorstelling in de Mainstage. Maar uiteraard sluiten we af bij de BB Kings Blues Club voor het Rock & Roll All Night and Party Everyday gedeelte die onlosmakend verbonden blijft met ons Kruise/Cruise leven…..

14 September 2018,, Victoria, BC

De dag begint een uurtje later dan we wakker worden, de klok is weer vooruit gegaan vannacht. Een beter moment kan niet want we zijn de hele dag op zee.

Dus na ons verlaat ontbijtje pakken we aansluitend een info momentje mee over Victoria, de havenstad van vanavond. Dit is tevens Canadees grondgebied dus we zijn legaal aan het cruisen, zoals de The Merchant Marine Act of 1920, het in de wet voorschrijft.

We kopen alvast shuttlebus tickets die ons veel loopwerk scheelt. We doen nog een koffietje, een hotdoggie en een colaatje voordat we een goochellesje nemen bij Joseph Réohm wederom in the Mainstage, dus mensen wees gewaarschuwd….

we viewen nog wat Wild Life op het deck, en dan is het toch echt tijd om alweer de koffers te voorschijn te halen. Het late Victoria bezoek zorgt ervoor dat de laatste Cruise avond wat onhandig gepland is. Dus voordat we om 5 uur weer een dieet menu nemen in the Dining Room zijn de koffers zo goed als ready.

De tegenwind gooit helaas de arrival time met 30 minuten naar achteren, zodat we pas rond 19.00 uur door de shuttlebus in Victoria zijn gedropt. We bezoeken Downtown, de Binnen Haven en Chinatown. Zo hebben we in deze korte tijd toch een beetje Canadese sfeer geproefd en de ijskast magneet is binnen, missie geslaagd. De bus rijd ons via Fisherman’s Warf terug naar de haven en steken dan rond 22.00 uur de grens weer over en hebben we nog maar een paar uurtjes op de Eurodam…

6 thoughts on “Alaska Explorer Cruise

  1. Wow wow wow wow wow … Echt zo GEWELDIG !!! Dit klinkt zo gaaf !!! Het stond al bovenaan mijn ‘ooit to do lijstje’ en dat is alleen maar verder bevestigd !!! Zo benieuwd naar foto’s !!! Wat fantastisch dit … Voor mij gaat dit toch wel boven een Kiss tour 😉 ! Hahaha !!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s